مراحل انتقال سند ملک از صفر تا صد

اگر پس از سر زدن به تعداد زیادی از بنگاه املاک یا انواع سایت املاک، بلاخره خانه رویایی و ایده آل خود را پیدا کرده اید و قصد خریداری آن را دارید؛ حتما باید به دنبال شناختن مراحل سند زدن خانه باشید. در صورتی که با مراحل انتقال سند ملک آشنا نباشید؛ احتمال این که حین به نام زدن سند دچار سردرگمی شوید و کارهایتان گره بخورد وجود خواهد داشت.
به این ترتیب در این مقاله به مراحل به نام زدن سند پرداخته ایم تا شما را در این زمینه راهنمایی کنیم. با ما همراه باشید.
مراحل انتقال سند ملک
در صورتی که قصد خرید آپارتمان یا فروش ملک در ایران را دارید؛ باید بدانید که مراحل بنام زدن سند در ایران سه مرحله کلی دارد و سند زدن ملک خریداری شده یا فروخته شده طبق این پروتکل پیش می رود.
اولین مرحله؛ توافق بین خریدار و فروشنده
خریدار و فروشنده پس از توافق کلامی برای انجام معامله، به سراغ مکتوب کردن توافق خود به صورت قولنامه میروند. در این مرحله خریدار و فروشنده به یک مشاور املاک معتمد مراجعه کرده و قولنامه نوشته شده به امضای طرفین و شاهدین میرسد.
طی قولنامه بایستی اطلاعاتی از قبیل مشخصات فروشنده و خریدار به همراه تلفن همراه و آدرس محل سکونت آنها ذکر شود. از دیگر اطلاعات ذکر شده در قولنامه شامل آدرس ملک مورد معامله به همراه مشخصات کامل جغرافیایی، شکل هندسی و ثبتی آن است.
از دیگر اطلاعات مهم درج شده در قولنامه شامل مشخصات کامل ملک از قبیل متراژ، امکانات از قبیل شوفاژ یا کولر، انباری، موتور خانه، کابینت، موکت، پرده و غیره می باشد.
در نهایت مبلغ توافق شده میان طرفین به همراه زمان معامله بایستی به طور دقیق در قولنامه ذکر شود. همچنین در قولنامه باید مشخص شود که خریدار ملک مبلغ توافق شده را به چه صورت به فروشنده تحویل میدهد.

دومین مرحله؛ دریافت کد رهگیری
جهت جلوگیری از کلاهبرداری، بایستی حتما بلافاصله پس از نوشتن قولنامه، کد رهگیری دریافت کنید. به این ترتیب فروشنده نمی تواند خانه را همزمان به چند نفر دیگر هم بفروشد. جهت دریافت کد رهگیری بایستی بانک املاک معتبری که به آن مراجعه می کنید؛ قولنامه را در سیستم نرم افزاری جامع ثبت کرده تا پس از بررسی اطلاعات، کد رهگیری صادر شود.
تنها یک بار برای یک ملک، کد رهگیری صادر می شود؛ به این ترتیب فروشنده نمیتواند خانه را به چند نفر بفروشد؛ به همین دلیل از کلاهبرداری جلوگیری خواهد شد. بنابراین اگر می خواهید یک معامله سالم و امن را تجربه کنید؛ بایستی جهت به نام زدن ملک به سراغ گروه مشاورین املاک معتبر مانند تیم تاپ کامپلکس بروید.
سومین مرحله؛ مراجعه به دفتر اسناد رسمی
در سومین مرحله بایستی فروشنده به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و تشکیل پرونده بدهد. جهت تشکیل پرونده در دفتر اسناد رسمی به مدارکی از قبیل شناسنامه و اصل سند ملک نیاز دارید؛ بنابراین فراموش نکنید که این مدارک را به همراه داشته باشید.
علاوه بر شناسنامه و اصل سند ملک جهت انتقال سند ملک به مدارک دیگری از قبیل موارد زیر نیاز دارید:
- اصل و تصویر بنچاق
- شناسنامه و کارت ملی خریدار
- شناسنامه و کارت ملی خریدار
- اصل و کپی وکالت نامه
- اصل و کپی پایان کار و عدم خلافی شهرداری
- نامه بازدید شهرداری یا بخشداری
- صورت مجلس تفکیکی در مورد آپارتمان
- اصل و کپی حصر وراثت
- اصل و کپی فرم مالیات بر ارث
در صورتی که مدارک بالا را به طور کامل دارید؛ می توانید جهت آماده سازی پرونده برای انتقال سند ملک به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید.

مرحله چهارم؛ انتقال سند ملک
در این مرحله فروشنده و خریدار بایستی جهت انتقال سند ملک به دفترخانه مراجعه کنند. در صورتی که خریدار یا فروشنده به دفتر اسناد رسمی مراجعه کرد ولی هر کدام از طرفین معامله تا پایان وقت اداری همان روز در دفترخانه حاضر نشد، طرف دیگر می تواند گواهی عدم حضور شخص مورد نظر را بگیرد.
فروشنده وظیفه دارد تمامی مدارک ذکر شده در بالا را برای به نام زدن سند به دفتر اسناد رسمی ارائه دهد. در صورتی که مدارک مورد نیاز از سوی فروشنده تکمیل نباشد؛ سند زدن خانه در موعد مقرر انجام نخواهد شد. در صورتی که فروشنده جهت به نام زدن سند حاضر نشود؛ خریدار بایستی گواهی عدم حضور را به دادگاه تحویل دهد و مبلغی را به عنوان هزینه پشیمانی از فروشنده دریافت کند.
هزینه سند زدن ملک
اگر هزینه سند زدن خانه برایتان اهمیت دارد؛ بایستی بدانید که از اولین مرحله تا مرحله نهایی بایستی مبلغی را پرداخت کنید که به ترتیب موارد زیر را شامل می شود و بهتر است پیش از اقدام به فروش ملک، این هزینه ها را برآورد کرده و کنار بگذارید:
- پس از نوشتن قولنامه در مشاور املاک معتبر، بایستی 5 درصد از ارزش ملک را به عنوان حق بنگاه املاک پرداخت کنید.
- خانه فروخته شده بایستی بدون خلافی باشد و مدرک آن حین سند زدن ملک به دفتر اسناد رسمی ارائه شود. به همین دلیل فروشنده موظف است پیش از مراجعه به دفترخانه، هزینههای خلافی، نوسازی و پسماند را به شهرداری پرداخت کرده و رسید آن را دریافت کند.
- در صورتی که ملک فروخته شده پیش از فروختن اجاره داده شده؛ بایستی هزینه “مالیات بر اجاره” را به اداره دارایی پرداخت کنید. علاوه بر این؛ پرداخت هزینه نقل و انتقال به اداره دارایی ضروری است.
- در نهایت؛ زمانی که جهت انتقال سند ملک به دفتر اسناد رسمی مراجعه می کنید؛ بایستی هزینه حق التحریر را پرداخت کنید. این هزینه میان خریدار و فروشنده نصف خواهد شد.

همان طور که در این مقاله اشاره شد؛ به نام زدن ملک مهم ترین بخش فروش ملک است و در صورتی که از حق و حقوق خود مطلع نباشید؛ احتمال کلاهبرداری وجود دارد. بنابراین جهت نوشتن قولنامه به مشاور املاک معتبر مراجعه کرده و حتما کد رهگیری دریافت کنید.
در صورتی که در زمینه خرید آپارتمان یا اجاره آپارتمان و نحوه انتقال سند ملک و مراحل آن در سایت املاک نیاز به راهنمایی دارید؛ می توانید با کارشناسان ما در گروه مشاورین املاک تاپ کامپلکس تماس بگیرید تا به سوالات شما در این زمینه پاسخ داده و شما را نسبت به خرید آپارتمان یا انواع ملک راهنمایی کنند.